Edellinen ETUSIVULLE Seuraava

11.8.2002   Joku kylä - Panevezys - Augustow - Lublin

Panevezys, yksi Liettuan suurimpia kaupunkeja, on matkaesitteissä tarkkaan vaiettu teollisuuskeskus. Vaikeneminen oli helppo ymmärtää kaupungin yleisilmettä silmäillessä. Aamiainen paikallisen kauppakeskuksen pizzeriassa kuitenkin maistui.

Aamupäivä sisälsi rauhallista ajelua E67:aa seuraten. Tie oli hyvä, opastus asiallinen eikä eksymisiin ollut mahdollisuutta. Sääkin oli leppoisan aurinkoinen. Liettuan ja Puolan rajalla näimme vaikuttavan rekkajonon. Jonon ohitus oli niitä harvoja kertoja, kun Caravelle nähtiin vasemmalla kaistalla.

Puolassa totesimme paikallisen liikennekulttuurin maineensa veroiseksi. Koko loppureissun ajan jokainen idioottimaisia riskiohituksia tehnyt kanssa-autoilija oli seurueemme kielenkäytössä "puolalainen".

Puolan koillisnurkassa sijaitsee Augustowin järvialue, paikallinen matkailukeidas. Autossa istumisen vastapainoksi piti päästä uimaan. Seurasimme hotelli-lomakeskus -tienviittoja ja löysimmekin asiallisen uimapaikan jonkun hotellin rannasta. Vihreä vesi virkisti. Augustow oli ihan mukavan näköinen pikkukaupunki. Pienen kaupunkikierroksen jälkeen jatkoimme kohti etelää.

Viimeistään illan lähestyessä aloimme huomata, ettei kovin kummoisiin keskinopeuksiin ollut mahdollisuutta. Päätie kulki jokaisen taajaman läpi ja taajamia riitti. Tiet olivat ihan asiallisia, kapeita ja mutkaisia mutta eivät erityisen kuoppaisia. Caravelle eteni hitaan arvokkaasti, ja alkuasukkaat ajoivat kuin hullut.

Bialystokissa pysähdyimme huoltotauolle pesemään ikkunoita ja tankkaamaan autoa sekä itseämme. Tauon jälkeen koimme myös ensimmäisen kunnon kaupunki-eksymisen yrittäessämme löytää Bialystokista etelään johtavaa valtatietä.

Ennen reissua oli ajatuksena ollut, ettei turvallisuussyistä ajettaisi pimeällä. Tätä sääntöä tuli enemmän rikottua kuin noudatettua. Pimeään Lubliniin saapuminen oli varsin elämyksellistä. Ainoa opastus oli Let's Go Eastern Europessa mainittu hostelli ja pieni keskustan kartta. Ajelimme kaupunkiin tähystellen pimeydestä kartasta mahdollisesti löytyviä kadunnimiä. Ohjelmaan kuului haahuilua vanhan kaupungin kujilla, U-käännös kävelykadulla sekä perinteinen turistiajelu vasten kiellettyä ajosuuntaa. Hämmästykseksemme hostelli lopulta löytyi ja siellä oli tilaa.

Raahattuamme tavarat saamaamme isoon huoneeseen jätimme jostain syystä valot päälle ja ikkunan auki ennen kuin painuimme illalliselle läheiseen kuppilaan. Kun mahat oli täytetty, palasimme huoneeseen, jossa oli muitakin. Suurin osa Lublinin yötaivaan pikkuötököistä oli innostunut valosta ja tullut kyläilemään huoneemme seinälle. Öttiäiskeskittymän sijainti suhteessa vuoteisiin pakotti osan seurueesta yöpymään lattialla, mutta ansaittua unta eivät sarvikuoriaiset ja muut törökölvikkäätkään häirinneet.

Edellinen Sivun alkuun Seuraava
 

B2K2

matkapäiväkirja

ENNEN MATKAA

JOHDANTO

MATKALLA

HELSINKI
VIRO
LATVIA
LIETTUA
PUOLA
SLOVAKIA
UNKARI
ROMANIA
BULGARIA
KREIKKA
MAKEDONIA
ALBANIA
KOSOVO
SERBIA
BOSNIA-HERTSEGOVINA
KROATIA
SLOVENIA
ITÄVALTA
SAKSA
HELSINKI

MATKAN JÄLKEEN

JÄLKIKIRJOITUS

 

ENGLISH SUMMARY