Edellinen ETUSIVULLE Seuraava

14.8.2002   Poprad - Strbske Pleso - Poprad

Jokaiseen kunnolliseen Itäeurooppalaiseen hotelliin kuuluu aamupala, joka valitettavan usein on tyypiltään vähemmän positiivista mainetta kerännyt 'continental breakfast'. Nimi on sinänsä osuva, sillä mannermaalla ollaan ja lisäksi syömingit vetää nopeasti. Popradin hotelli tarjosi poikkeavasti tavan syödä kunnolla, nimittäin aamiaisbrunssi ruokalistalta. Erityisesti tänä aamuna aamiaistankkaukseen oli aihetta, sillä retkikunta oli päättänyt suunnistaa Slovakian kuuluisille Tatra-vuorille.

Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun olympialaisia talvikisojakin hakeneen Popradin asemalle käveltiin ja noustiin uutuuttaan hehkuvaan vuoristojunaan, joka veisi korkealle Strbske Plesoon. Kyseinen kylä toimii alempana sillanpääasemana patikointi- ja lasketteluliikunnasta pitäville. Ruokakaupat sekä urheiluvälineliikkeet palvelevat ja kansaa riittää, vaikka ilma ei ollutkaan suotuisa korkeiden vuorien skenetykseen. Itse asiassa tilanne oli päinvastainen: Ilma oli sateinen ja kylmä, keskellä kesää.

Suomalainen retkikunta ei ole kuitenkaan tuulesta temmattua mihin tahansa vilukylmään hyytyvää sakkia, ja oikeastaan sateessa kävely kohti tuolihissiasemaa vain nosti parhaat tunnelmat esiin. Tarkoitus oli siirtyä hissillä hieman korkeammalle väliasemalle ja jatkaa sieltä vuoren kiipeämistä 2000 metriin saakka. Tuolihissi tarjosi suomalaisille ekstremisteille mehustelunaihetta: korkealla roikkuva ja huojuva hissimekanismi lisättynä vaatteiden sisään hujuttavalla märällä vuoristotuulella antaa paljon kenelle tahansa. Ylhäällä poikettiin paikalliseen taukotupaan, jossa meininki olikin 100 prosenttisen kostea.

Varsinainen vuorenvalloitus eteni hieman yli 2000 metrin korkeuteen, mikä riittää korkeuseroksi jopa keskisuomalaiselle. Jatkuvasta sateesta liukkaat kivet vuorenrinteessä eivät säästäneet kolhuilta, mutta maisemat avautuivat kauniina lähimpään laaksoon saakka. Sakeiden pilvien roikkuessa matalalla vuoristotiirailu hienoine huippuineen jäi yritykseksi, mutta muuten vuorelta alastulon aikana saattoi nautiskella loistavasta retkestä.

Popradissa märkien varusteiden kuivattelun aikana jälkipuitiin päivän tapahtumat henkisesti raikkaissa tunnelmissa. Loppupäätelmänä lienee loppupalaverista, että kun ruumis on väsynyt, on paras rasittaa mieltä. Sateiden jatkuttua jo pitkään itäisen Keski-Euroopan alueella alavammat paikkakunnat olivat kärsineet ennätyssuuria tulvavahinkoja, joista jokainen olimme tietoisia kotijoukkojen on-line -uutispalvelun toimesta. Mekin saimme nähdä tulvia, tosin istuimme hotellin baarin loungessa katsellen niitä tšekkiläisen tv-kanavan välittäminä.

Edellinen Sivun alkuun Seuraava
 

B2K2

matkapäiväkirja

ENNEN MATKAA

JOHDANTO

MATKALLA

HELSINKI
VIRO
LATVIA
LIETTUA
PUOLA
SLOVAKIA
UNKARI
ROMANIA
BULGARIA
KREIKKA
MAKEDONIA
ALBANIA
KOSOVO
SERBIA
BOSNIA-HERTSEGOVINA
KROATIA
SLOVENIA
ITÄVALTA
SAKSA
HELSINKI

MATKAN JÄLKEEN

JÄLKIKIRJOITUS

 

ENGLISH SUMMARY