Edellinen ETUSIVULLE Seuraava

3.9.2002   Sarajevo - Mostar - Dubrovnik

Tänään on aika jättää ihastuttava Sarajevo ja lähteä kohti Kroatiaa ja Dubrovnikia. Päätämme matkalla käydä Mostarissa, jonka kuuluisan Neretva-joen sillan kroaatit pommittivat Bosnian sodassa tuusannuuskaksi. Tie Mostariin on mahtava. Tie kulkee vuorien lomassa joen vierustaa pitkin. On vehreää ja joen vesi turkoosin väristä.

Mostarissa jalkaudumme, on tuskastuttavan kuuma. On aivan pakko pysähtyä ravintolan varjoon syömään burekkeja. Käydään katsomassa pommitettua sillan jämää ja kävellään väliaikaisella sillalla. Vanhan sillan uudelleen rakentaminen on jo aloitettu Unescon tuella. Sillalla pysähdymme ihastelemaan Mostarin vehreyttä ja kauneutta, vaikkakin pahasti sodassa kärsinyttä. Tänne pitää päästä joskus pitemmäksikin aikaa!


Pian jatkamme matkaa, ensin halki Bosnian kroaattialueiden ja sen jälkeen palaten Republika Sprskaan. Lähellä Kroatian rajaa joudumme ajamaan Trebinjen serbikaupungin lävitse. Eksymme hetkeksi, kun missään ei ole tien viittoja Dubrovnikiin tai Sarajevoonkaan, mutta tien viittoja Belgradiin kyllä löytyy, hmm…

Saavumme Dubrovnikin kaupunkiin korkealta kukkulalta. Alhaalla näkyy vanhakaupunki auringonlaskun säteiden valossa. Näky on ihmeellisen kaunis. Päätämme ajaa suoraan majapaikkaan, jossa Vesan kanssa muutamia vuosia sitten aiemmin yövyimme ja jonka totesimme hyväksi. Mukavan pariskunnan pitämä yksityismajoitus, jossa kuitenkin erilliset huoneet kuin hotellissa. Sinne ei olekaan meidän ajokilla aivan yksinkertaista ajaa. Jyrkkää ja kapeaa ylösmenevää tietä. Ja minä vielä hienosti kartanlukijana ohjaan väärään paikkaan muutamaan otteeseen.

Pääsemme vaivoin perille ja käyn kysymässä onko majapaikassa tilaa. Omistajapariskunnan mies tulee paikalle ja tunnistaa minut suomalaiseksi yöpyjäksi muutaman vuoden takaa. Törmään myös naiseen, joka tulee hymyilleen halaamaan, muistaa siis minut myös. Muistaa, että olin silloin vaaleatukkaisen miehen kanssa. Juu, sama mies matkassa tälläkin reissulla. Harmiksemme heillä ei ole tilaa. He neuvovat meidät lähelle vastaavanlaiseen majoitukseen. Sinne täytyy ajaa kiertotietä. Onneksemme siellä on majoitustilaa. Omistajamies hakee Aurinkomatkojen esitteen kuullessaan, että olemme Suomesta ja näyttää esitteestä heidän paikkansa. Paikka ei mikään huono olekaan varsinkaan näköalojen suhteen. Parvekkeeltamme avautuvat näkymät alas merelle.

Melko pian lähdemme kaupungille syömään. Ravintolassa hyvän ruuan, kylmän oluen ja merinäköalojen äärellä mietimme hikisessä yöbussissa matkaavaa Teemua. Syömisen jälkeen menemme kioskin kautta nukkumaan.

Edellinen Sivun alkuun Seuraava
 

B2K2

matkapäiväkirja

ENNEN MATKAA

JOHDANTO

MATKALLA

HELSINKI
VIRO
LATVIA
LIETTUA
PUOLA
SLOVAKIA
UNKARI
ROMANIA
BULGARIA
KREIKKA
MAKEDONIA
ALBANIA
KOSOVO
SERBIA
BOSNIA-HERTSEGOVINA
KROATIA
SLOVENIA
ITÄVALTA
SAKSA
HELSINKI

MATKAN JÄLKEEN

JÄLKIKIRJOITUS

 

ENGLISH SUMMARY